top of page

We're back!

Updated: Sep 9, 2022

Živijo,


vračamo se ponovno na internet. Sporočam vam veselo novico, da so sedaj znani novi termini in sicer se začetni tečaj prične 15.9.2022, nadaljevalni pa 15.11.2022. Polega tega pa je sedaj na naši prenovljeni spletni strani www.znakovnijezik.si (prenova še poteka), tudi možnost spletnega tečaja. Za začetek je na voljo tečaj enoročne abecede, kasneje pa bodo pokrita tudi druga področja znakovnega jezika.


PRIJAVA ZA OSNOVNI TEČAJ (tečaj poteka preko Zooma):


PRIJAVA ZA NADALJEVALNI TEČAJ (tečaj poteka preko Zooma):


PRIJAVA NA ON-LINE TEČAJ ENOROČNE ABECEDE https://www.znakovnijezik.si/challenges


Kaj vse se je vse dogajalo v zadnjem času? S skupino gluhih smo bili na Malti, kjer smo obiskali Društvo gluhih Malte v Valleti. Videli smo marsikaj, najbolj pa se nam je vtisnil v spomin obisk Popeye Village-a. Bili so posebni izzivi, še posebej glede ugodnosti za gluhe: karte za muzej, vozovnice ipd. Ampak več o tem naslednjič.



Poleg tega sem bil v Srbiji v Novem Sadu, kjer sva z ženo obiskala najine prijatelje. Sedeli smo na glavnem trgu, ko je do mene prišel človek, ki je delil lističe, kot jih vidite na sliki. Izgledalo je, da gre mogoče za prevaranta, ki pobira prispevke.



V Sloveniji je znano, da je veliko prevarantov iz Bolgarije in Romunije, ki pod pretvezo, da so gluhi in da zbirajo denar za ustanovitev evropskega mladinskega centra za gluhe v Sloveniji, pobirajo prispevke od nič hudega slutečih mimoidočih. Tu gre za organizirano prevaro: okoriščajo se na račun gluhih in jih tudi prikazujejo kot nebogljene berače ki sem pa tja pomahajo z roko in glej ga, to je že znakovni jezik. Na te prevarante je pred kratkim opozorila tudi slovenska policija.




Kaj lahko naredite v tem primeru? Če donirate, podpirate to prevaro še naprej. Če jim kaj nazaj zabrusite ali jih grdo pogledate, tudi ne boste dosegli efekta. Najbolje je, da pokličete policijo, takoj ko jih opazite. Opozorite na to tudi vaše svojce.


No, da se vrnem nazaj v Novi Sad. Ko mi je človek pustil listič z dvoročno cirilico, so me prijatelji za mizo hecali, naj ga preizkusim, če je zares gluh. Ko se je vrnil, da pobere morebitni drobiž, mu pomaham in odkretam »Ali si ti gluh?«. Človek mi odgovori »Da, ti?«, jaz nadaljujem »Moja starša sta gluha, iz Slovenije sem«. On se zasmeje in mi pokreta »Greva na pivo v Sloveniji?«, »Seveda ni problema«, mu odgovorim. Tako da ja, on je gluh in uporablja srbski znakovni jezik. Vprašal me je še »Oni znajo kretati?« in pokazal na moje prijatelje. »Ne znajo« odvrnem in on zamahne z roko v smislu »Eh« in nadaljuje svojo pot.


Opazujem ga, kako stopi do naslednje mize in ga tamkajšnja skupina grdo pogleda in zamahne z roko naj se pobere stran. Tu sem se malo zamislil. Zamislil sem se, kakšno srečo imajo gluhe osebe v Sloveniji, da jim ni potrebno beračiti in da lahko pridejo do dostojne službe, da imajo dobro socialno mrežo in podporo v obliki društev, komunikacijski dodatek in še veliko stvari. Moja starša, sta gluha in sta imela celo življenje službo in sta lahko mene in sestro poslala v srednjo šolo v Ljubljano. Nismo bili bogati, revni pa tudi ne. V kakšni drugi državi si ne bi mogel zamisliti, kako bi to izgledalo.


Kljub temu, da nam včasih kakšne stvari v državi niso všeč, smo lahko hvaležni, da stvari so trenutno take kot so in to ni nujno slabo. Ljudje se pri nas zavestno odločajo za učenje znakovnega jezika, kar je neverjetno. Drugje besede invalid nočejo slišati s tihim glasom govorijo o drugačnosti. En človek mi je rekel, da noče voziti avtomatika, ker avtomatik vozijo starejši invalidi in Američani. Ko sem še prodajal slušne aparate, se spomnim, kako je do mene prišla ena gospa in kako ona ne bi nosila slušnega aparata, saj so tisti, ki ne slišijo tudi neumni oz. jih je ona enačila neumneži. Presenečen sem bil, da taka miselnost še obstaja pri nas.


Kot je rekla Vlasta Nussdorfer na prvem Dnevu slovenskega znakovnega jezika leta 2014 - parafraziram: ne moreš vseh spremeniti, lahko pa vsaj enega in po enega, tudi to je veliko. Zato se potrudimo, da za našega bližnjega naredimo vsaj eno dobro malenkost in že to bo velik začetek k spremembam na bolje.



Pohvalil bi še nadaljevalno skupino: Mirjano, Tinkaro, Viktorijo, Vito, Tino, Lano, Polono in Marušo za super energijo. Lepo je bilo delati z vami. Take skupine so super, nobenemu se ni mudilo na morje, prav v lepi družbi smo bili. Zanimivo mi je, kako se na tečaju posamezniki odprejo in zaupajo skupini različne zgodbe, včasih so vesele, včasih manj vesele, ampak vse to nas povezuje in gradi kot skupino. Včasih se pošalim da je znakovni jezik le nek posrednik, povod za druženje. Super ste, upam da se še kaj srečamo (tudi v živo!).


Še enkrat bi izkoristil priložnost in omenil bralcem, da na spletni strani www.znakovnijezik.si obstaja tudi spletni tečaj enoročne abecede, če se tečajev v živo ne uspete udeležiti. Lepo vabljeni.


PRIJAVA NA ON-LINE TEČAJ ENOROČNE ABECEDE https://www.znakovnijezik.si/challenges


To je to zaenkrat, srečno!

Roman

42 views0 comments
bottom of page