top of page

ZNAKOVNI JEZIK ZA DOJENČKE IN OSTALE ZANIMIVOSTI

Kako naučiti dojenčka osnovnih kretenj? To je vprašanje, s katerim se zadnje čase precej ukvarjam. Moja hčerka je stara 10 mesecev in je pravkar v fazi oponašanja. Ko pokažem jezik, ga pokaže ona, ko rečem tata, ona ponovi za menoj itd. Kot mladi starši se veliko posvečamo dojenčkovi prehrani, kobacanju, hoji, vozičkom, sedežem in ostali opremi. Ne smemo pa pozabiti na otrokov razvoj na drugih področjih – intelektualni in jezikovni.


Moja starša sta gluha in sem odraščal v dvojezični družini. Eden od mojih prvih spominov je, ko me je mama vprašala v znakovnem jeziku če sem žejen. Spomnim se, da sem odgovoril z da. To je eden od mojih prvih spominov in vem, da sem kot otrok že zgodaj uporabljal znakovni jezik za sporazumevanje s starši, medtem ko sem se s sestro pogovarjal v govorjenem jeziku. Zato želim, da bi tudi moj otrok imel en dodaten jezik s katerim bi se lahko sporazumeval z babico in dedkom. Ima pa poleg tega znakovni jezik še druge prednosti za starše:

· Lažja komunikacija med vami in dojenčkom

· Večja povezanost z vašim malčkom

· Razvijanje finomotorične spretnosti


Nekateri članki na internetu trdijo, da naj bi znakovni jezik pomagal pri intelektualnem razvoju malčkov, medtem ko drugi viri trdijo da ni razlike. Materiala na to temo boste na našli na internetu precej, večinoma iz ameriške literature. Najprepoznavnejša literatura na to temo so knjigice in tečaji BabySigns, na srečo imam nekaj knjigic od moje tečajnice Majde, ki mi jih je podarila. Iskrena hvala Majda za to darilo 😊. Zanimivo je, da so knjigice v slovenščini, kar je velika redkost, saj so tovrstne knjigice najpogosteje v angleškem jeziku. Po mojem raziskovanju po spletu so se te knjigice prodajale nekaj časa nazaj, sedaj pa jih ni več mogoče dobiti.



Kako naučiti vašega otroka osnovnih kretenj? Potrebno je biti vztrajen. Vsak dan mu ob hranjenju pokažete kretnjo za jesti, ob pitju iz stekleničke pokažete piti in tako naprej. Ne pozabite, da veš čas zraven tudi govorite. Seveda vse skupaj naj poteka skozi igro in ga nagradite z aplavzom, če otrok ponovi kretnjo za vami. Najhitreje osvojijo pa-pa, kjer zamahne z roko, ko se poslavljate. Za ostale kretnje bo pa verjetno potrebno malo več časa. Nekaj osnovnih kretenj za začetek:

· Jesti

· Piti

· Lačen

· Mleko

· Voda

· Še

· Igra

· Mama

· Oče

· Kakati

· Da

· Ne

· Hvala

· Prosim

· Rad te imam


Lahko uporabljate kretnje iz slovenskega znakovnega jezika, lahko iz ameriškega znakovnega jezika, lahko pa si izmislite tudi vaše kretnje. Poanta je, da so gibi enostavni za pokazati in razumeti. Tako da, pri meni je trenutno ta projekt v teku, javljam pa napredek, ko bo kaj novega. 😊



V septembru sem se udeležil Festivala jezikov. Z Mojco Leben (organizatorko) sodelujem že kar nekaj let in moram reči, da mi je v veliko veselje nastopati pred otroci


V oktobru sem predaval učiteljem in profesorjem o znakovnem jeziku na seminarju o logiki. Pogledali smo si enoročno abecedo, kako se sestavi stavek, kako se kretajo števila in še nekaj zanimivih kretenj. Po pogovoru z učiteljem matematike sva tudi prišla do zanimive ugotovitve, da v matematični logiki veznik IN predstavlja množenje (velja, ko sta pogoja A in B izpolnjena), medtem ko v znakovnem jeziku pokažemo veznik IN tako, da pokažemo plus, ki pa ga v matematični logiki predstavlja veznik ALI oz. angleško OR (velja, ko sta A ali B izpolnjena oz. oba).



Zaključili smo še dva tečaja v oktobru. Eden je potekal v živo na Ljudski univerzi v Kranju. To je bil prvi tečaj v živo po dolgem času. Na zaključnem srečanju so me presenetili s torticami Hvala! 😊



Drugi je potekal preko Zooma. Veliko zanimivih vprašanj je bilo, še posebej za naša gosta na zadnjem srečanju. Za nekatere je bil to prvi stik z gluho osebo, a ko so videli, da je strah odveč in da osnove sporazumevanja poznajo, so takoj postavili različna vprašanja našim gluhim udeležencem. Hvala vam za super energijo. Poleg tega bi se zahvalil tudi gostom, ki so na zadnjem srečanju se sporazumevali s tečajniki.



Obiskal sem še Društvo gluhih in naglušnih Leskovac v Srbiji in videl, kako osebe z gluhoto tam živijo. Nam samoumevne stvari, kot so komunikacijski dodatek, pravica do tehničnih pripomočkov, tolmač znakovnega jezika, oprostitev plačila cestnine in RTV prispevka, tega pri njih ni. Oseba z gluhoto mora poleg službe in vsakdanjih izzivov zaradi gluhote v celoti kriti vse stroške, kot njihovi slišeči prebivalci občine. Člani društva so zelo prijazni in so nas toplo sprejeli. Postregli so nam kavo in smo prijetno poklepetali o raznih temah.



14. novembra smo v Sloveniji praznovali dan slovenskega znakovnega jezika. Če vas znakovni jezik zanima in ne veste kje bi začeli, lahko začnete s spletnim tečajem enoročne abecede. Lepo vabljeni!



To je to zaenkrat.


Lep pozdrav,

Roman


134 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page